Guldborgsund Gildet arrangerer året igennem en række foredrag med historikere, arkæologer og andre med relevant fagviden. Foredragene ligger ofte i forbindelse med vinterworkshop-weekender. Foredragsholderne er enten ansatte ved Middelaldercentret, frivillige eller eksterne foredragsholdere.

Nedenfor finder du en liste med tidligere foredragsholdere og emnet for deres oplæg afholdt i perioden 2010 og frem.


Anemette Olesen 

Kogebogsforfatter og foredragsholder

  • Middelalderens læge- og køkkenurter
    Da de første klostre blev opført i Danmark bragte munke, der kom sydfra, urter med i deres bagage. Munkene var det første sygehusvæsen, der tog sig af syge og nødstedte og bragte dem på fode med diverse urtemedicin. De urter, der blev dyrket i datidens klosterhaver, kalder vi i dag bl.a. for krydderurter og lægeplanter. En lægeplante er en urt, der kan forebygge, helbrede og lindre en given skavank. Man kogte bl.a. planter med i supper for at opnå en given effekt og siden er de blevet værdsatte krydderurter, der også indeholder medicinsk aktive indholdsstoffer. Anemette har tidligere opbygget haven på Steno Museet i Århus og har oversat flere lægeskrifter fra middelalderen.


Catharina Oksen 

Arkæolog og projektansat på Middelaldercentret

  • Rekonstruktion af borgerstandens daglige dragter omkring år 1400
    Ved hjælp af billeder fik vi større forståelse og indsigt i de forskellige dragters udformning. Hvordan ”moden” ændrer dagligdagen.


Daniel Steiner Ebert 

Præstestuderende for bispedømmet København

  • Bøn og tro i middelalderen 21. januar 2017
    Danmark var katolsk i 1400-tallet, men hvad betød det for almindelige mennesker? Bønner, kirkegang osv. var en stor del af deres hverdag.


Joakim Løvgren 

Middelalderhistorie-studerende på Syddansk Universitet og frivillig på Middelaldercentret

  • Ridderturneringer 24. januar 2015
    Gennemgang af ridderturneringer i middelalderen, og hvad de indbefattede. Turneringer var slet ikke så almindelige i Danmark, som man lige skulle tro.


Julie Størup 

Middelalderarkæologi-studerende på Aarhus Universitet og frivillig på Middelaldercentret

  • Middelalderens mode 15. november 2014
    Hvad styrede og udviklede middelalderens mode, og hvad var moderne i Danmark omkring år 1400?


Kåre Johannessen 

Historiker, tidligere museumsinspektør på Middelaldercentret

  • Middelalderen
    Hvordan den er blevet brugt i eftertiden? Hvordan historien kan bruges og misbruges – politisk, kulturelt og identitetsmæssigt.

  • Seksualiteten i middelalderen 20. april 2013
    Ud fra hans bog Hor Saa Vide, blev seksualitet i middelalderen gennemgået. På trods af, at det moderne menneske føler sig frigjort, så forstod folk i middelalderen så sandelig også at more sig.

  • Teknologi i middelalderen 18. januar 2014
    Foredraget tog udgangspunkt i Middelaldercentrets nye teknologipark, og omhandlede opfindelser og teknologier fra middelalderens manuskripter.

  • Helligdage og festligholdelse i middelalderen 13. februar 2015
    Selvom middelalderen ved første øjekast kan virke kedelig og meget katolsk, så forstod man alligevel at feste og have det sjov. Der var masser undskyldninger for at drikke tæt.


Lars Sass Jensen 

Arkæolog, frivillig på Middelaldercentret

  • Torvehandel
    Danske og udenlandske købmænd handlede med eksotiske varer fra den kendte verden, samtidig med der blev handlet med lokale produkter.

  • Hvad Vordingborgs voldgrav gemte 16. marts 2013
    Under udgravningerne på Vordingborg i forbindelse med etableringen af Danmarks Borgcenter er der blevet fundet både dele af bindingsværkshuse, sølvspænder, tønder, værktøj, en robåd og et væltet tårn. Vordingborg blev bygget af Valdemar Atterdag og er en af de helt store middelalderborge her i landet. Voldgraven er anlagt i midten af 1300-tallet, men under udgravningerne blev der fundet ting, som kaster lys over borgens udvikling i 1100- og 1200-tallet.


Leif Søndergaard 

Undervisningsadjunkt og Ph.d. i Litteraturvidenskab på Syddansk Universitet

  • Livet i Sundkøbing 4. marts 2010
    Byens struktur, boliger, forskellige livsformer, mentalitet, sygdom og sundhed.

  • Sundkøbing i fritid og fest 15. april 2010
    Arbejdsdage, fridage og religiøse højtider. Laug og gilder. Papagøjeskydning.

  • Middelalderens magi 26. februar 2011
    Magi kan defineres, som en ”bestræbelse på at kontrollere og udnytte overnaturlige kræfter til egne formål”. Man kunne sætte sin lid til Gud eller henvende sig til kloge koner og mænd.

  • Den sorte død 9. april 2011
    Sygdommen der fejede hen over Europa årene 1347-50, har fået status som pesten. Den skyldtes bakterier, der blev overført via lopper fra rotter.


Mads Thernø 

Historiker og museumsinspektør på Trelleborg

  • Formidling, 21. januar 2011
    Hvordan man holder fokus på formålet med historisk formidling.


Martin Sønderskov 

Medlem af Råsejlerlauget og tidligere ansat ved Middelaldercentret

  • Råsejlerlauget
    Hvordan og med hvad de arbejder. Martin kom også ind på bronzestøbning af en kanon.

  • Øl og ølbrygning 15. februar 2014
    Man drak ikke vand i middelalderen, da dette ofte var forurenet og gjorde folk syge, derimod drak man rigelige mængder øl! Foredraget handlede om øl og ølbrygning i middelalderen.


Miles Rafenstain 

Tidligere laug i Sundkøbing

  • Borgen Rafenstain i Sydtyrol 12. november 2016
    Lauget har været på en tur til Rafenstains borg i Sydtyrol, og fortalte om deres oplevelser. Borgen har med hjælp og initiativ fra laugets medlemmer blevet renoveret voldsomt i de sidste ti år. Gruppen mødtes med andre reenactergrupper fra Sydtyrol på borgen, og levede sig ind i rollerne som ridderen Rafenstain og hans familie, tjenestefolk og gæster.


Pia Bach 

Frivilligansvarlig og ansat på Middelaldercentret

  • Formidling og reenactment på feltet
    Et relevant foredrag for både gamle og nye frivillige, hvor der blev talt om, hvordan man reenacter og formidler sin viden til publikum.


Thit Birk Petersen 

Arkæolog, museumsinspektør på Middelaldercentret

  • Magt- og kulturlandskabet i perioden 1100-1300 på Lolland-Falster
    Borgenes placering i landskabet har stor betydning for deres anvendelse, og kan vise status på forskellige måder. Særligt Lolland-Falster har mange borge og voldsteder.

  • Lolland-Falster i middelalderen set ud fra arkæologiske fund 9. november 2013
    Lolland-Falster har haft en vigtig rolle i Danmarks historie og ikke mindst i Middelalderen. Som den yderste forpost mod venderne i det nordlige Tyskland har øerne haft meget at gøre med naboen mod syd - på godt og ondt. Ud fra tre forskellige udgravninger i de tre købstæder Nykøbing Falster, Sakskøbing og Nysted blev der gennemgået købstædernes position og udvikling i det middelalderlige Danmark.

  • Slaget ved Agincourt 14. november 2015
    Slaget foregik i 1415 og er et af de mest berømte slag under hundredårskrigen, navnlig fordi englænderne sejrede med en relativt beskeden hær, hovedsageligt bestående af bueskytter, mod en overlegen fransk hær med masser af tungt pansrede riddere og adelige. Foredraget omhandlede dels selve slaget, men også Arcus Verus' (Sundkøbings buelaug) deltagelse i et stort reenactment event i Frankrig i anledning af 600-året for slaget.

  • 1407 og den kommende sæson 18. februar 2017
    Hvad foregik der i Danmark og Europa omkring år 1407? Thit kom også ind på, hvad den kommende sæson kan både på. Der er bl.a. adskillige temaweekender og et event i juni med deltagelse af internationale reenactergrupper. Frivilligkurserne er lavet helt om, så der er lagt mere vægt på det praktisk, hvilket forhåbentligt vil komme de nye frivillige til gavn.


Vivi Lena Andersen 

Museumsinspektør, feltleder, Ph.d. på Københavns Museum

  • Sko i middelalderen 10. maj 2014
    Skomode hos både høj og lav i middelalderen. Der er fundet massevis af sko og dele heraf i forskellige udgravninger rundt omkring. Vivi har været med til metroudgravningerne i København, hvor der er fundet adskillige skosåler, overlæder osv. Hun har skrevet Ph.d. om fundene, og hun er blevet beløønet med en EliteForsker-pris for innovativ forskning i fortidens fodtøj, og hun var Ph.d. Cup finalist i 2018.


2 Juni 18 Fejder i middelalderen-102.jpg