Til forsiden
Skip Navigation LinksGuldborgsund Gildet > Laug > Dekoration og Malerkunst

Sankt Lukas Gildet

Sankt Lukas Gilde (tidligere Lauget for dekoration og malerkunst) blev stiftet i 2009, med det formål at fremme og forstå middelalderens tegne- og maleteknikker – både den historiske baggrund og den efterfølgende udvikling igennem tiden – for at kunne udføre middelalderteknikkerne historisk korrekt i praksis. Ønsket er at skabe smukt bemalede trækister, skrin og skjolde. At skrive manuskripter, breve, dokumenter og bønnebøger med fjerpen og blæk på både papir og pergament og dekoreret med fint malede illuminationer (med æggetempera og gerne ægte bladguld).

Vi arbejder primært med æggetempera på træ til altertavler, religiøse motiver og helgenportrætter. Men vi vil også tage hul på det moderne maleris første borgerportrætter, og de første maleteknikker med olie. Derudover vil vi forsøge os med frescoteknik (kalkmaleri), figurbemaling, våbenmærker og figurer malet på klæde, flag, bannere og meget andet.

Det er tanken, at de enkelte laugsmedlemmer bliver specialister inden for mindst ét felt, men med en bred, grundlæggende viden om, og erfaring med diverse pigmenter og deres oprindelse, behandling af trætavler og kister med lim, gesso osv. Det vil variere, hvad vi kan tilbyde alt efter medlemmernes kunnen og erfaring.

Vi er i gang med at bygge et værksted op, som gerne skulle huses i det nye pakhus (Svenskerhuset) på torvet i Sundkøbing.
Her skal der stå staffelier, arbejdsborde og skriverpult. Hænge hylder til opbevaring af pigmenter, pensler i krukker, rivesten med løbere og mapper med tegnede forlæg, og på væggene vil der hænge alverdens skitser på papir. Fine “bestillingsopgaver” og trætavler med halv- og helfærdige arbejder, skulle gerne være i gang over hele værkstedet.
Målet er, at publikum og andre interesserede kan opleve hele tilblivelsesprocessen, og forhåbentlig få fornemmelsen af et levende, mangfoldigt og travlt middelalder-maleværksted.

Alle som er medlem af Guldborgsund Gildet, og lyster at arbejde udi malerteknikker, skrift, forgyldning og lignende, er hjertens velkomne i lauget. Det fordrer ikke erfaring, eller særlige kundskaber, dog er en god og seriøs interesse for det historiske, og den "forskning" lauget er baseret, på ønskeligt. Man skal helst også kunne arbejde selvstændigt og have det primære formål som beskrevet i teksten!

Hvis du vil vide mere, kan du besøge laugets hjemmeside eller du kan kontakte laugsformanden Anne Gyrite Schütt på mail annegyrite@mac.com eller tlf. 40 89 86 29.


Kopiering og brug af billeder og tekst fra siden kræver tilladelse fra Guldborgsund Gildet
Website lavet af: Nils Thorhus Holmager